Inlands bryggare på utbildning i USA

Inlands huvudbryggare har varit på utbildning i Kalifornien med en av världens största öllegender som läromästare.

Gustaf Larsson jobbar som huvudbryggare på Inlands Bryggeri sedan starten 2016. Bara 23 år gammal är han en av landets yngsta i branschen, men intresset för ölbryggning väcktes tidigt.  ”Min far brukade brygga öl i kastrull hemma på gården. Ibland var det så mycket ånga i köket att man inte såg honom där han stod vid spisen”, säger han och skrattar. 

Gustaf, som tidigare gått i lära hos en ungersk bryggmästare, kan nu också också titulera sig lärjunge till en av världens största öllegender. Det var i början av december 2017 som han reste till Kalifornien i USA för att gå en kurs i bryggning på UC Davis, ett av de få universitet i världen med ett eget bryggeriprogram. Ansvarig ledare för kursen var ingen mindre än doktor Charles Bamforth, professorn som ägnat större delen av sitt 65-åriga liv till att forska och skriva böcker bryggning och jobba med kvalitetsförsäkring på stora bryggerier. 

Det var Bamforth själv som höll i teorilektionerna, medan de mer praktiska delarna av kursen leddes av bryggningsexperten Joseph Williams från kultförklarade Sierra Nevada Brewery, som startade trenden med hantverksöl i USA i början av 80-talet. Två erfarna herrar med många lärorika exempel från bryggerivärlden. ”Det var inte utan att man blev lite star-struck", säger Gustaf och skrattar.

Fokus under utbildningen låg på att analysera råvaror och kontrollparametrar för att effektivisera bryggprocessen och få högsta möjliga kvalitet och hållbarhet. Gustaf ser nu framemot att tillämpa de nyinskaffade kunskaperna på Inlands bryggeri i Marstrand. ”Att brygga ett gott hantverksöl är det många som kan, men konsten att hålla en jämn kvalité är en hel vetenskap", säger han.

Inlands bryggare hade även med sig några flaskor av det egna ölet till det stora landet i väster. "Bamforth fick smaka på Kungliga Marstrands ljusa lager och vår dubbel india pale ale Kapare och båda fick mycket väl godkänt” berättar Gustaf stolt. "Bättre kvalitetsstämpel kan man knappast få."

 

Se video med Charles W. Bamforth på UC Davis labratorium

 

Gustaf mellan sina båda läromästare, Joe Williams till vänster och Charlie Bamforth till höger.

Gustaf Larsson mellan sina båda läromästare, Joe Williams till vänster och Charlie Bamforth till höger.

 

Kursen hölls i UC Davis eget brygglabratorie.

 

Bryggverket på UC Davis räknas till världens mest avancerade och är en exakt kopia av det som finns på Anheuser-Busch.

 


Gustaf tredje från vänster, och den ende deltagaren från Europa. Övriga kom från USA, Kanada och Kolombia.

 

Kursen varvade teori och praktik.

 

På studiebesök av Dunloe Brewery som drivs av en av Bamforths tidigare elever. 

Gustafs diplom från kursen.

Nyhetsarkiv

  • Tävla med Inlands Bryggeri

    Tre tävlingar i kärlekstemat på gång.

    Läs mer
  • 5 års jubileum

    När öl bär frukt! Inlands Bryggeri fyller 5 år och firar med en jordgubbs vete.

    Läs mer
  • Visning med provsmakning bokas på förfrågan.

    Nu tar vi emot mindre grupper besökare i vårt bryggeri för visning/provsmakning.

    Läs mer
  • Tordenskiolds Gyllene Ale på Systembolaget från 2 september 2019

    En ny ale med ett spännande namn. Tydliga aromer av tropiskt frukt som grapefrukt och aprikoser. Härligt lätt och bubblig som en "champagne öl".

    Läs mer
  • Kloster Vinterlager

    En specialare för under den kalla säsongen: Kloster Vinterlager. Premiär den 5 januari 2019 på Villa Maritime.

    Läs mer
  • Brevé kokar gelé på vår porter

    Nu har Brevé i Kungälv tillverkat en välsmakande gelé på vår porter som säljs på bryggeriet.

    Läs mer
  • ICA Maxi Stormarknad Kungälv säljer nu Lasse Maja Lager

    Vår folköl, med humle från Kungälv, är eftertraktad på många ställen.

    Läs mer
  • Systembolaget Skärhamn och Stenungsund har nu två av våra ölsorter på hyllan

    Nu går det att köpa Kungliga Marstrands och Kungahella i Systembolaget Skärhamn och Stenungsund.

    Läs mer
  • Kungälvsmässan 6-7-8 september

    Möt oss på mässan och smaka våra öl i restaurangen DC Cocktail! Vi ses väl där? (monter A 102)

    Läs mer
  • Lasse Maja's Kalas

    Kommer du på Lasse Maja's Kalas?  Det kommer att bli en rolig fest där Anders Rönnefors bjuder på visor och skämt och vi lanserar vår Lasse Maja Lager.

    Läs mer
  • Inlands Bryggeri är med under Match Cup 2018 i Marstrand

    i VIP loungen och på Strandverkets borggård kommer vi att sälja vår goda öl.

    Läs mer
  • Tillskott i vår öl familj med en ljus ale

    "Anno 1621" med SB artikel nr. 33110 finns nu på Systembolaget (SB Kungälv har den på hyllan).

    Läs mer
  • Pristagare

    En stor överraskning för oss på Inlands att vi blev nominerade och även tog hem priset .

    Läs mer
  • Nyhet! Vår Lasse Maja Lager (klass II) finns från tisdag 5/6 i City Gross Ytterby

    Ännu en god öl som kompletterar vårt sortiment av välsmakande ölsorter.

    Läs mer
  • Lansering av en porter!

    Den 1 juni lanserar vi en ny öl, vår porter Porto Franco, som berättar historien om Marstrand som frihamn.

    Läs mer
  • Inlands på prispallen

    Inlands Kungahella Red Ale premieras med bronsmedalj i Nordens största öltävling.

    Läs mer
  • Det bästa från debutåret 2017

    Vilken rivstart. Vi började med en tom brygghall i januari och hade vid årets slut bryggt 19 000 liter öl.

    Läs mer
  • Inlands bryggare på utbildning i USA

    Inlands huvudbryggare har varit på utbildning i Kalifornien med en av världens största öllegender som läromästare.

    Läs mer
  • God Jul och Gott Nytt År!

    Inlands Bryggeri tackar för det gångna året med en videohälsning från vår egen tomteverkstad.

    Läs mer
  • Välbesökt premiär för Inlands Bar

    Inlands Bryggeri har invigt Marstrands första bar med lokalbryggt öl på över 100 år, och vilken folkfest det blev!

    Läs mer